Hoewel Smart Manufacturing misschien net als Industry 4.0 een breed containerbegrip lijkt, is het thema juist heel overzichtelijk. Het doel van Smart Manufacturing is om met laagdrempelige en bestaande technologie productieverbeteringen te realiseren om uiteindelijk meer output te genereren, een hogere kwaliteit te behalen, flexibeler te kunnen reageren op veranderingen in de markt en om een sterkere concurrentiepositie te realiseren. Het automatiseren van kleine, wisselende series is een mooi voorbeeld van Smart Manufacturing en zal tijdens de Nederlandse Metaaldagen gepresenteerd worden.
De maakindustrie heeft in toenemende mate te maken met de vraag naar kleinere series en enkelstuks. Omdat levertijden en kostprijzen onder druk staan, in combinatie met een tekort aan technisch personeel, kunnen maakbedrijven niet meer om automatisering heen. Toch is het automatiseren van kleine, wisselende series voor veel producenten een uitdaging. Tijdens de Nederlandse Metaaldagen van 15 t/m 17 september, laten diverse exposanten zien dat het automatiseren van wisselende kleine series en enkelstuks niet ingewikkeld hoeft te zijn. “Een aantal van onze exposanten zien dat in de praktijk vooral het onbemand wisselen tussen verschillende werkstukken een uitdaging is. Dat hoeft het dus al lang niet meer te zijn en de oplossingen die dat mogelijk maken zijn te vinden op de Nederlandse Metaaldagen”, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van de vakbeurs.

Alleen een robot is niet genoeg
Machinebouwers en leveranciers van automatiseringsoplossingen hebben allerlei standaard automatiseringssystemen ontwikkeld om producten zonder menselijke tussenkomst te kunnen handelen. Deze oplossingen zijn zowel beschikbaar voor de verspaning als de plaatbewerking. Het grootste voordeel van automatisering is dat het machinepark in de onbemande uren productief ingezet kan worden. Echter is het bij wisselende, kleine series niet meer voldoende om bijvoorbeeld alleen een robot neer te zetten. Het omstellen van de machine, maar ook het aanpassen van bijvoorbeeld de robotgrippers moet worden geautomatiseerd om die kleine series onbemand door te kunnen produceren.
Er zijn inmiddels verschillende automatiseringscellen op de markt die het wisselen van grippers uit handen nemen, zijn voorzien van centreer- en overnamestations om werkstukken goed te positioneren en zijn uitgerust met uitgebreide opslaglocaties voor de opslag van een veelvoud aan wisselende producten. Uiteraard is geen enkel productieproces of werkstuk hetzelfde, maar voor het gros van de toepassingen is een standaard automatiseringsoplossing beschikbaar. “Met de oplossingen en systemen die de exposanten van de Nederlandse Metaaldagen presenteren, kunnen maakbedrijven op een relatief eenvoudige en laagdrempelige manier starten met het onbemand produceren van kleine, wisselende series. Voor bezoekers is het dus zeker de moeite waard om zich hier tijdens de beurs eens in te verdiepen”, aldus Ter Steege.