Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Stapsgewijze automation

Stapsgewijze automation

De maakindustrie is continue in beweging, maar in de huidige tijden beweegt het sneller dan ooit. Door de hoge energieprijzen en schaarste op de arbeidsmarkt zijn steeds meer bedrijven op zoek naar duurzame en efficiënte oplossingen om productie te kunnen draaien. Gibas zet in om op een stapsgewijze manier uiteindelijk volledig te automatiseren.

Een directe volledige automatisering is voor MKB-bedrijven een grote investering waar risico’s aan verbonden zijn. Wij adviseren daarom eerst te automatiseren waar het meeste winst te behalen is. Wanneer dit zich heeft terugverdiend, kan er gekeken worden naar een volgende stap op weg naar een volledige productieautomatisering Hoe gaat dit in de praktijk? Hieronder schetsen wij een beeld.   

De eerste stap is vaak de inzet van een cobot van Universal Robots voor het automatisch be- en ontladen van een bewerkingsmachine. Het product kan eenvoudig opgepakt worden door een twee-punts grijper welke het meest wordt gebruikt. Afhankelijk van het product, zijn er ook mogelijkheden om producten op te pakken door middel van vacuüm, magneet of zelfs op maat gemaakt. Door de eenvoudige toepasbaarheid en verhoging van productiviteit, worden er al gauw meer spindeluren gedraaid. Hierdoor zijn de terugverdientijden erg kort. De gemiddelde terugverdientijd is gemiddeld zelfs minder dan een jaar. 

De volgende stap zou kunnen zijn om producten aan te leveren door de AMR van Mobile Industrial Robots (MiR). Door een overkoepelende software te gebruiken, kunnen deze producten als het ware met elkaar communiceren. Wanneer de Universal Robots bijna klaar is met zijn serie, krijgt de MiR een melding om de bewerkte producten op te halen en een nieuwe set onbewerkte producten af te leveren. Dit proces is 24/7 toepasbaar, waardoor ook in het weekend en buiten de reguliere werktijden geproduceerd kan worden.

Bovenstaand voorbeeld is toepasbaar bij vele productiebedrijven. Door de flexibele aard van deze producten, hoeven er geen grote aanpassingen doorgevoerd te worden in de productieomgeving en is dit makkelijk uit te breiden. Bovenstaand beschreven proces is ook te bekijken in deze video.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij jouw bedrijf? Neem contact op met automation@gibas.nl.Ouder Nieuws