Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Autonome robots brengen flexibiliteit in Smart Factory

Autonome robots brengen flexibiliteit in Smart Factory

Om Smart Manufacturing succesvol in de praktijk te brengen moet er nog een behoorlijke vooruitgang geboekt worden op het gebied van robotprogrammering. Om kosteneffectief en concurrerend kleine series en complexe producten te kunnen produceren, moet er zo min mogelijk tijd verloren gaan aan het omstellen, inrichten en programmeren van robots in productiecellen. Er zijn momenteel diverse onderzoeksprojecten gestart om het programmeren van robots automatisch te laten verlopen. Deze autonome robots zullen een belangrijke rol gaan spelen in een flexibele Smart Factory.

Met de huidige generatie robots ontstaat er al snel een knelpunt als er flexibiliteit wordt gevraagd door het effect van kleine series op de wisseling van robottaken. Bij elk nieuw product, of het nou gaat om robotlassen of het beladen van bewerkingsmachines, moet de robot opnieuw geprogrammeerd worden. In veel gevallen kost dat in verhouding zoveel tijd dat men in de praktijk kiest om het werk maar handmatig uit te voeren. Daardoor worden robots zelden optimaal benut en wordt vakpersoneel alsnog onnodig ingezet voor eenvoudige werkzaamheden. Hoewel er de afgelopen jaren veel ontwikkelingen op de markt zijn gekomen die het handmatig programmeren van robots eenvoudiger maken, blijft het vooral bij kleine series een tijdsintensieve handeling. Er is dus een grote kans weggelegd voor geautomatiseerd robotprogrammeren. Van 15 t/m 17 september zullen de Nederlandse Metaaldagen in Den Bosch het automatiseren van robotprogrammering onder de aandacht brengen.

Automatisch programmeren 

“De technologie achter autonome robots voor het MKB staat nog in de kinderschoenen, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn in de markt al diverse succesvolle projecten afgerond, waarbij het programmeren van robots tot op zekere hoogte is geautomatiseerd. Het biedt enorme kansen voor Smart Manufacturing en dat willen we de bezoekers van de Nederlandse Metaaldagen graag duidelijk maken”, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen. Het automatisch programmeren van een robot is realiseerbaar, omdat veel benodigde informatie zoals CAD-tekeningen van het product, gegevens van de bewerkingsmachine en data uit de werkvoorbereiding beschikbaar zijn. Aan de hand van deze informatie kunnen de meeste handelingen en taken van de robot gedefinieerd worden. Met behulp van een digital twin met daarin de robot, het product, de bewerkingsmachine en de productieomgeving, kan het robotprogramma gegeneerd worden zonder dat er botsingen ontstaan. Door daarnaast sensoren en visionsystemen te integreren, kan er real-time gecorrigeerd worden op afwijkingen die niet in de Digital Twin zijn gebracht. 

Uitdaging

Moderne bewerkingsmachines hebben bijna allemaal een robotinterface, waardoor de machine en de robot signalen met elkaar kunnen uitwisselen. De uitdaging ontstaat wanneer een samenwerking moet ontstaan tussen de robot, de machine en alle andere systemen binnen het autonome productieproces. Elke toepassing, denk aan het beladen van machines, automatisch afbramen of robotlassen, is anders en daarnaast hebben verschillende fabrikanten verschillende besturingssoftware. Dit maakt het automatisch programmeren van de robot en het creëren van een autonoom productieproces voorlopig nog ingewikkeld. Maar zoals gezegd gaan de ontwikkelingen snel en is het voor maakbedrijven belangrijk om op de hoogte te blijven van dit soort nieuwe technologieën. De Nederlandse Metaaldagen biedt het platform om geïnformeerd te worden.



Ouder Nieuws