Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Cobot als sterke arm van Smart Manufacturing

Cobot als sterke arm van Smart Manufacturing

De afgelopen jaren zijn collaboratieve robots (cobots) een essentieel onderdeel geworden van Smart Manufacturing. Nu de industrie evolueert naar een meer geautomatiseerd en verbonden productiemodel, spelen cobots een steeds belangrijkere rol om productieprocessen te helpen stroomlijnen, de veiligheid op de werkplek te verbeteren en om het tekort aan personeel op te vangen. Zoals diverse exposanten tijdens de Nederlandse Metaal Dagen zullen laten zien, vormen cobots een ideale oplossing voor veel moderne productiebedrijven.

In tegenstelling tot traditionele industriële robots, zijn cobots ontwikkeld om zonder veiligheidshekken dicht bij menselijke werknemers te worden ingezet. De lichtgewicht constructie, het ontwerp zonder scherpe hoeken of knelpunten, evenals diverse ingebouwde veiligheidsfuncties die zorgen dat de cobot stopt op het moment dat de robotarm in contact komt met een mens of voorwerp, maken de cobot ideaal voor de samenwerking met mensen. “Door cobots in te zetten kunnen maakbedrijven flexibel automatiseren zonder de hoge kosten die gepaard gaan met industriële robots en de benodigde veiligheidssystemen. Omdat veiligheidshekwerken en afzettingen niet nodig zijn kan er een hoop ruimte in de fabriek worden bespaard. Om de voordelen van cobots te laten zien, kunnen bezoekers op de Nederlandse Metaal Dagen van dichtbij de werking, veiligheid en vele verschillende toepassingen ervaren”, zegt Jeroen ter Steege, directeur van de Nederlandse Metaal Dagen.

Toepassingen in overvloed

Cobots zijn ontzettend flexibele automatiseringsoplossingen. Ze kunnen snel worden geprogrammeerd om de meest veelzijdige taken uit te voeren, zoals het sorteren van onderdelen, het laden en lossen van machines en het assembleren van onderdelen. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld ook worden gebruikt om te helpen bij het lassen, de nabewerking van onderdelen en het testen en inspecteren van producten. Omdat ze niet veel complexe programmering vereisen, kunnen ze snel worden ingezet in productielijnen om de efficiëntie te helpen verhogen. Zo is het mogelijk om overdag een cobot in te zetten voor assemblage werkzaamheden, om vervolgens het systeem aan het eind van de werkdag in te zetten voor het invullen van de onbemande uren, zoals machinebelading. 

Dankzij de compacte vormgeving is een cobot eenvoudig met behulp van een heftruck te verplaatsen. Sommige leveranciers hebben slimme opstellingen ontwikkeld om de cobot nog eenvoudiger te positioneren en het systeem sneller te koppelen aan andere machines en installaties. Tijdens de Nederlandse Metaaldagen worden diverse oplossingen door exposanten gepresenteerd.

Repetitieve werkzaamheden automatiseren

Een belangrijk voordeel van de cobot is dat het repetitieve en alledaagse taken op zich kan nemen. Dit kan voor veel maakbedrijven een perfecte oplossing zijn om het tekort aan personeel terug te dringen. Door eenvoudige en eentonige werkzaamheden te automatiseren kunnen menselijke werknemers vrijgemaakt worden om zich op complexere taken te richten. Niet alleen zorgt dit voor lagere productiekosten en een hogere productiviteit, maar ook voor minder fouten die ontstaan door repetitieve werkzaamheden. Ter Steege: “Al met al is cobot-automatisering een eenvoudige en relatief betaalbare oplossing om productieprocessen te automatiseren. Een cobot is dan ook een belangrijk onderdeel van Smart Manufacturing. Producenten die nieuwsgierig zijn of de voordelen van cobots ook interessant zijn hun bedrijf, kunnen van 19 t/m 21 april alle informatie vinden tijdens de Nederlandse Metaal Dagen.”Ouder Nieuws