Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Kunstmatige intelligentie ondersteunt de vakman van morgen

Kunstmatige intelligentie ondersteunt de vakman van morgen

Kunstmatige intelligentie is een veelbesproken onderwerp binnen het thema Smart Manufacturing. Hoewel kunstmatige intelligentie nog een beetje doet denken aan een futuristische sciencefictionfilm, is de technologie vandaag de dag al behoorlijk ontwikkeld en wordt het mondjesmaat toegepast in industriële omgevingen voor bijvoorbeeld procesbewaking of voor een optimale ondersteuning van vakmensen. Enkele exposanten zullen van 15 t/m 17 september tijdens De Nederlandse Metaaldagen informatie verschaffen over de mogelijke voordelen van kunstmatige intelligentie in een Smart Manufacturing omgeving.

Door grote hoeveelheden sensoren in productiemachines en -omgevingen, worden enorme hoeveelheden data verzameld. Met kunstmatige intelligentie kan deze data geanalyseerd worden om vervolgens autonoom processen aan te sturen en te optimaliseren. Veel machinebouwers experimenteren met kunstmatige intelligentie en sommigen zijn zelfs al vergevorderd. In bepaalde geautomatiseerde lasersnijmachines bijvoorbeeld, wordt de data van visionsystemen gebruikt om gesneden plaatdelen uit het schrootskelet te halen. Kunstmatige intelligentie verzameld continu data uit het proces en gebruikt deze gegevens om plaatuitslagen van verschillende geometrieën sneller en proceszekerder te sorteren. Met kunstmatige intelligentie worden systemen volledig zelflerend. Klemt een plaatdeel bijvoorbeeld, dan kan het systeem de volgende keer bij een identieke geometrie direct de juiste handeling uitvoeren door bijvoorbeeld de zuignap net even op een andere positie te zetten. De kennis die kunstmatige intelligentie bij de ene machine vergaard kan als bijkomend voordeel gebruikt worden bij andere productiemachines die op hun beurt ook weer alle kennis verzamelen en kunnen delen. Op die manier ontstaat er snel een grote database, waarmee het proces continu automatisch kan worden verbeterd.

“Kunstmatige intelligentie is ook een handige techniek om de kwaliteit van werkstukken autonoom te controleren. Door het systeem vooraf het tolerantiebereik te leren, kan de kwaliteitscontrole geautomatiseerd worden en kunnen tijdrovende, handmatige werkzaamheden gereduceerd worden. Voor veel bedrijven is deze kunstmatige intelligentie waarschijnlijk nog toekomstmuziek, maar het is niet verkeerd om je eens te verdiepen in dit soort technologieën. De toekomst kan sneller hier zijn dan menigeen denkt en dat is ook de reden dat de Nederlandse Metaaldagen er aandacht aan besteedt”, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen.

Simuleren en stimuleren

Kunstmatige intelligentie kan tevens een rol spelen in zelflerende assemblagelijnen, waar een samenwerking tussen mens en machine noodzakelijk is. Dit soort assemblagelijnen geven automatisch aan welke handelingen een medewerker moet verrichten. Met behulp van vision systemen kunnen de handelingen van de medewerker worden gevolgd. Kunstmatige intelligentie kan deze data vastleggen, analyseren en zo waar nodig automatisch het proces aanpassen aan de kwaliteiten van de werknemer. Omdat het systeem constant het proces en de menselijke handelingen observeert, kan het snel veranderingen doorvoeren. De opstelling ziet patronen en geeft op basis daarvan een efficiëntere werkwijze. Er worden momenteel al proeven gedaan om leertrajecten te integreren, waarbij de data van de ene werknemer gebruikt kan worden om de volgende medewerker te leren om bijvoorbeeld efficiënter te werken. Door daarnaast ook nog eens de gemoedstoestand van de medewerker te meten om met die gegevens de werkwijze aan te passen, creëert kunstmatige intelligentie een aangename werkplek en zorgt het voor een hogere productiviteit.



Ouder Nieuws