Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Smart Manufacturing verhoogt wendbaarheid in elke productiefaciliteit

Smart Manufacturing verhoogt wendbaarheid in elke productiefaciliteit

Een maximale efficiëntie is de heilige graal voor elke productiefaciliteit. Smart Manufacturing heeft het potentieel om die maximale efficiëntie te realiseren. Omdat met Smart Manufacturing de productiefaciliteit in real-time kan worden bewaakt, kan er in combinatie met automatisering snel gereageerd worden op zowel interne veranderingen als marktbehoeften. Smart Manufacturing maakt de productie dus enorm wendbaar. Tijdens de Nederlandse Metaaldagen worden van 15 t/m 17 september veel oplossingen gepresenteerd, waarmee relatief eenvoudig een wendbare fabriek te realiseren is.

Een van de vele uitdagingen waarmee de maakindustrie wordt geconfronteerd, is bepalen hoe ze wendbaar kunnen blijven als het gaat om het produceren van producten en het voldoen aan de wisselende vraag. Smart Manufacturing kan die flexibiliteit bieden, door interne processen te automatiseren en digitaliseren. Echter, door een complexe mix van personeel, bewerkingsmachines, materiaal en logistiek is Smart Manufacturing geen eenvoudige transitie. “Een maakbedrijf die de transitie wil maken naar Smart Manufacturing, moet op de hoogte zijn van zowel de benodigde hardware, de software als de expertise om deze producten het beste toe te passen. De Nederlandse Metaaldagen is hét evenement dat alle informatie rondom dit thema clustert en beschikbaar stelt. In een dag kunnen bezoekers op de hoogte gebracht worden van alle verschillende elementen die Smart Manufacturing behelst”, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen.

 

Interne processen automatiseren

Een van de onmiddellijke voordelen die kunnen worden gerealiseerd met Smart Manufacturing, is het flexibel reageren op onderhoud. Met voorspellend en responsief onderhoud, waarbij routinecontroles worden uitgevoerd, nieuwe onderdelen automatisch worden besteld en waarschuwingen worden verzonden bij storingen, kan ongeplande stilstandtijd worden voorkomen. Automatisering kan dus doorgetrokken worden over de hele productielijn met als resultaat dat er direct gereageerd kan worden op de huidige status van het proces. Dit komt de wendbaarheid ten goede. Een andere belangrijke efficiëntieslag wordt gemaakt met het flexibel reageren op externe signalen. Producten, opslag en distributie kunnen allemaal worden geoptimaliseerd om geautomatiseerd in real-time op vraag en aanbod te reageren.

 

Plan van aanpak essentieel

Vooruitgang in sensortechnologie, robotica en geavanceerde bewerkingsmachines betekent dat Smart Manufacturing vandaag de dag al goed mogelijk is. Echter zonder een plan van aanpak om alle machines en systemen met elkaar te koppelen en gegevens in real-time te verzamelen, op te slaan en te verwerken, zal er geen grote impact gemaakt kunnen worden met een ‘slimme fabriek’. Daarom is de juiste voorbereiding voor Smart Manufacturing essentieel. Dat begint met het in kaart brengen en opzetten van de hele architectuur aan de hand van het bedrijfsmodel en de doelstellingen. Dit is nodig om vervolgens de juiste software, machines processen, parameters en statistieken te definiëren. Daarbij mag de menselijke factor niet worden genegeerd. Hoewel automatisering en digitalisering veel werk uit handen kan nemen, is de menselijke expertise essentieel voor een wendbare productie en om het maximale uit Smart Manufacturing te halen. De Nederlandse Metaaldagen zal met een uitgebreid kennisprogramma bezoekers ook op dit vlak informeren.Ouder Nieuws