Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Op weg naar Industrie 4.0 met Dymato CNC machines en cobots

Op weg naar Industrie 4.0 met Dymato CNC machines en cobots

Industrie 4.0 is de grote verandering waar de sector mee te maken krijgt. Het gaat erom dat we CNC-machines onderdeel maken van processen die we met elkaar verbinden. Van het ontwerp, het programmeren van de machine tot het na-bewerken, schoonmaken, testen, labelen, en verpakken. De CNC-frezer of -draaier krijgt er in de Smart Factory een collega-vakman naast: de CNC proces engineer. Naast de klassieke CNC-vakman die met zijn kennis en ervaring én de juiste machines de meest complexe en supernauwkeurige componenten maakt, is er de CNC proces engineer. Die beschikt vooral over digitale skills en automatiseert, bewaakt en optimaliseert processen. Het klassieke vakmanschap blijft nodig. Met name voor de productie van de hoogwaardige precisiewerkstukken. Deze vakmensen zijn echter schaars. Maakbedrijven kunnen dit tekort compenseren met digitalisering en automatisering; Industrie 4.0.

Met deze aanpak kunnen bedrijven het aandeel arbeidskosten in de totale kostprijs van een onderdeel verkleinen. Hierdoor kunnen Nederlandse bedrijven concurreren met lagelonenlanden. En door te automatiseren, kun je flexibel reageren en doorlooptijden verkorten. Precies wat de markt vraagt, nu OEM’ers na de supply chain onderbrekingen door onder andere COVID-19 werk terughalen naar West-Europa.

 

IoT in de CNC-machine

Deze aanpak vergt naast een ander type vakman andere CNC-technologie, bijvoorbeeld 5-assige CNC-freesmachines, robotbelading en cobots. Net als technologie om op afstand de machines te monitoren en productiedata te analyseren om te ontdekken waar het proces nog kan worden verbeterd. Machinebouwers integreren deze IT-systemen steeds vaker in de CNC-machines. Hyundai-Wia, één van de merken die Dymato vertegenwoordigt, reikt met de eigen i-Trol Plus besturing de verspaner alle tools aan die nodig zijn om het proces te sturen en te monitoren. Steeds meer data zijn beschikbaar. Hierdoor wordt het mogelijk de processen te digitaliseren en met elkaar te verbinden. Een machinebouwer als Hyundai Wia zorgt dat ook het MKB-maakbedrijf stappen kan maken richting Industrie 4.0.

 

Groei aantal cobots

Robotbelading is onmisbaar. Onderzoekers voorspellen dat het gebruik van cobots tot 2025 jaarlijks met 50 procent zal stijgen. Juist voor het mkb-maakbedrijf is de cobot een bereikbare oplossing omdat deze weinig plaats inneemt, flexibel is qua taken, snel te programmeren en met de juiste aanpak veilig is voor medewerkers. Dymato haalde enkele jaren geleden als eerste de Hanwha HCR cobots naar Nederland. Metaalbedrijven zetten deze cobot onder meer in voor repeterende handelingen, zodat CNC-machines langer manloos kunnen draaien; of ze ondersteunen medewerkers, bijvoorbeeld in assemblageprocessen of bij het lassen.

 

Smart Factory

Je hoort en leest veel over de Smart Factory, waarin machines, cobots én medewerkers flexibel samenwerken. De technologie voor deze slimme fabriek is vandáág al beschikbaar. Bedrijven die hier al enige tijdig geleden mee zijn begonnen, zijn nu de winnaars.

 

DYMATO, opgericht in 2004 door de huidige eigenaren Theo Coffeng en Ingrid Coffeng, is een succesvolle leverancier van een aantal toonaangevende merken CNC-machines en collaboratieve robots.

Ons deskundige team verzorgt het complete traject van advies, financiering, verkoop, training, installatie en service. Dymato is ook actief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Dit heeft al geleid tot diverse internationale erkenningen. Persoonlijk contact staat bij ons hoog in het vaandel.

Met ons leveringsprogramma, de knowhow van productietechnologie, uitstekende faciliteiten en het streven naar perfectie in de service hebben wij een belangrijke positie in de markt ingenomen.

Om de continuïteit van de productie te waarborgen biedt Dymato een accurate dienstverlening met eigen servicetechnici. Wij verzorgen inbedrijfstelling, preventief onderhoud en revisies van uw machinepark en ons team is 24/7 bereikbaar voor storingen.

Voor metaalbewerkingsbedrijven is digitalisering, procesoptimalisatie, data analyse en het sturen en monitoren op afstand van essentieel belang om ook op de lange termijn concurrerend te kunnen blijven. Al onze machines zijn klaar voor Industrie 4.0 en kunnen via de Umati interface geïntegreerd worden in de digitale werkplaats en met elkaar communiceren, als onderdeel van de Smart Factory.

 

DYMATO CNC TECHNOLOGIE levert machines van de volgende fabrikanten:

HYUNDAI-WIA – CNC draaimachines en bewerkingscentra
BAVIUS – CNC portaalfrees- en profielbewerkingsmachines
HANWHA – CNC langdraaimachines en collaboratieve robots
GURUTZPE – CNC draaimachines voor grote werkstukken
MITSUBISHI – CNC draad- en zinkvonkmachines
RÖDERS – CNC bewerkingscentra voor hoogst nauwkeurige werkstukken
HEGENSCHEIDT – CNC draaimachines voor de spoorwegindustrie

 

DYMATO AUTOMATION maakt flexibele automatisering eenvoudig en betaalbaar met de collaboratieve cobots van Hanwha Robotics.

Dymato Automation is sinds 2018 exclusief dealer van Hanwha collaboratieve robots in de Benelux.

De Hanwha cobots kunnen worden ingezet voor uiteenlopende toepassingen, van eenvoudige taken als pick & place en palletiseren tot schroeven, polijsten, machine beladen en lassen.

Er is meer vraag dan ooit naar flexibele automatiseringsoplossingen, omdat bedrijven sneller en flexibeler moeten reageren. Professionele medewerkers blijven schaars en de prijzen staan ​​onder druk. De Hanwha cobot is een laagdrempelige, betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor deze uitdagingen voor het MKB en grote industriële bedrijven.

De nieuwe HCR Advanced collaboratieve robots zijn compact, eenvoudig te integreren, gebruiksvriendelijk, flexibel en veilig. Automatische kalibratie door 2D Vision zorgt voor een snelle omsteltijd. De cobots zijn uitgerust met Rodi-X software voor eenvoudige implementatie van applicaties en met 3D Vision op basis van AI voor het kiezen en plaatsen van willekeurig geplaatste objecten.

DYMATO is lid van FPT-Vimag, de federatie voor productietechnologie in Nederland.Ouder Nieuws