Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Smart Manufacturing ontketent opleidingsrevolutie

Smart Manufacturing ontketent opleidingsrevolutie

Naarmate de fabrieksvloer evolueert naar een Smart Manufacturing omgeving, zullen ook de huidige personeelsvaardigheden moeten worden bijgeschaafd om efficiënt te kunnen reageren op een data gestuurde werkomgeving. De Nederlandse Metaal Dagen geeft werkgevers van 19 t/m 21 april 2023 informatie over de verschillende facetten binnen Smart Manufacturing, zodat zij daarna gericht naar passende bijscholingsmogelijkheden kunnen zoeken om hun personeel klaar te stomen voor de toekomstige maakindustrie.

Terwijl veel discussies in de industrie gaan over de uitdaging om nieuw extern talent te vinden, moet de nadruk meer komen te liggen op de ontwikkeling van het bestaande personeelsbestand en het dichten van vaardigheidskloven. In een tijd van snelle digitale transformatie en levenslang leren als het nieuwe normaal, neemt de behoefte aan voortdurende bijscholing en omscholing aanzienlijk toe. 

Bijscholing en omscholing vormen een onmisbaar onderdeel in een slimme fabriek. Met name in de nabije toekomst, waar digitalisering en automatisering de boventoon zullen voeren. Daarom vraagt Smart Manufacturing om een nieuwe kijk op de manier van opleiden, zodat het gebrek aan kennis en moderne vaardigheden efficiënt kan worden opgelost. “Om dit voor elkaar te krijgen moeten werkgevers wel eerst weten wat er allemaal onder Smart Manufacturing valt, zodat ze kunnen beoordelen over welke skills de vakman of -vrouw van de toekomst moet beschikken. Met de Nederlandse Metaal Dagen zetten we een kennisevent neer waar werkgevers precies die informatie kunnen vinden”, zegt Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaal Dagen.

Computers en digitale systemen 

Voordat technici gaan werken aan nieuwe vaardigheden, is het belangrijk dat zij eerst een compleet overzicht hebben van de nieuwste technologieën. Met de opkomst van automatisering is het gebruik van robots en andere geavanceerde automatiseringsoplossingen steeds belangrijker geworden in het productieproces. Daarnaast zijn er ook nieuwe productietechnologieën beschikbaar zoals 3D-printen. Metaalbewerkers van de toekomst moeten een basiskennis hebben van deze technologieën en de mogelijkheid genieten om nieuwe technologieën te leren kennen, wanneer deze worden geïntroduceerd. Daarna kunnen de benodigde skills worden aangeleerd, waarbij het werken met computers en andere digitale systemen een grote rol zal spelen.

Van uitvoerend naar aansturend

Een andere belangrijke vaardigheid voor toekomstige metaalbewerkers is het vermogen om problemen snel op te lossen. Naarmate de industrie meer automatiseert, zal de behoefte aan menselijke tussenkomst in productieprocessen afnemen. Metaalbewerkers krijgen daardoor in een slimme fabriek steeds vaker de rol om met een ‘helicopterview’ het productieproces te overzien. Op die manier kunnen problemen in het productieproces snel geïdentificeerd en opgelost worden. Dit zorgt voor een soepel en efficiënt productieproces. En waar voorheen een machinebediener verantwoordelijk was voor één of twee machines, zal diegene in een slimme fabriek verantwoordelijk zijn voor het operationeel houden van meerdere machines. Het takenpakket zal dus verschuiven van uitvoerend naar voornamelijk aansturend.

Kortom, de operator van de toekomst moet over een reeks vaardigheden beschikken om aan de eisen van smart manufacturing te kunnen blijven voldoen. Kennis van de nieuwste technologieën, het vermogen om processen te overzien en de kennis hebben om problemen snel te identificeren en op te lossen zijn essentiële vaardigheden voor de operator van morgen. Ter Steege: “De Nederlandse Metaal Dagen zijn bedoeld om meer bekendheid te geven aan de vereisten voor een slimme fabriek. Bedrijven die zich willen verdiepen in de nieuwste technologieën die horen bij Smart Manufacturing en op die manier de benodigde competenties voor hun personeel vast willen stellen, raad ik aan om een bezoek te brengen aan de Nederlandse Metaal Dagen.”Ouder Nieuws