Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Vijf pijlers bepalen succesvolle Smart Manufacturing

Vijf pijlers bepalen succesvolle Smart Manufacturing

Smart Manufacturing is gebaseerd op het gebruik van vergaande automatisering en digitale, gekoppelde toepassingen in een productiescenario. Tot de basis van een Smart Manufacturing behoren tenminste vijf pijlers die maakbedrijven in staat stellen om flexibel te kunnen voldoen aan de eisen van een steeds veranderende industrie. Deze pijlers worden van 15 t/m 17 september allemaal behandeld tijdens de Nederlandse Metaaldagen.

Wellicht voor de hand liggend, maar Smart Manufacturing kan niet zonder automatisering. Of het nu gaat om werkstuk- en pallethandling, robotisering of geautomatiseerde voertuigen voor de interne logistiek, met behulp van automatisering kunnen maakbedrijven processen uitvoeren met weinig of geen menselijke tussenkomst. Automatisering is effectief omdat het de kwaliteit, output en efficiëntie verhoogt en het risico op fouten reduceert. Automatisering in een slimme fabriek zal ook een stukje autonomie toevoegen aan het productieproces. Door systemen die met elkaar kunnen communiceren, wordt het mogelijk om automatisch kerndoelen te veranderen op basis van de fase waarin de productie zich bevindt.

Sensoren en data

Om geautomatiseerd en autonoom te produceren, moet er veel data beschikbaar zijn uit het productieproces om aan de hand daarvan beslissingen te kunnen maken. Dat betekent dat productiemachines en -systemen in een Smart Manufacturing niet zonder IoT-sensoren kunnen. Echter met alleen ruwe data uit sensoren kom je als maakbedrijf nog niet veel verder. Daarom wordt in een slimme fabriek de data verzameld in een cloud-omgeving, waarna de grote hoeveelheden gegevens met slimme IT-oplossingen geanalyseerd kunnen worden. Deze analyses bieden inzicht in het proces, geven eventueel zelfs de mogelijkheid om het proces real-time aan te sturen of worden bijvoorbeeld gebruikt voor het voorspellen van onderhoud.

Simulatie

Smart Manufacturing kent veel aspecten die snel ontwikkelen, en simulatie is er daar één van. Een computergestuurde modellering van echte machines, producten, materialen en procedures, wordt in een slimme fabriek ingezet om uitgebreide simulaties uit te voeren. In de kern is productiesimulatie een goedkope, risicovrije manier om alles te testen, van eenvoudige revisies tot volledige herontwerpen, altijd met het doel de productiedoelstellingen tegen zo laag mogelijke kosten te behalen. In tegenstelling tot normale analyses en prognoses, biedt productiesimulatie dankzij real-time data een snelle en efficiënte methode om parameters aan te passen en snellere resultaten te krijgen. Een geoptimaliseerde fabriek ontkomt dus niet aan simulatie.

Cyber Security

Smart Manufacturing vereist dus voor het verzamelen, analyseren, opslaan en monitoren van data een snelle cloud computing. Hierdoor moeten bedrijven overstappen van de traditioneel gesloten processen naar een meer eigentijdse en verbonden omgeving. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals malware, ransomware, onzorgvuldige mensen, hackers en industriële spionage. Een geavanceerde netwerk-cyberveiligheid mag dus niet ontbreken bij Smart Manufacturing. “De maakindustrie loopt op het gebied van Cyber Security een beetje achter. Daarom zullen we tijdens de Nederlandse Metaaldagen ook aandacht schenken aan industriële cyberbeveiligingsmaatregelen”, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen.

Additive Manufacturing 

Tenslotte gaat Smart Manufacturing hand in hand met 3D-printen. De productietechnologie biedt tal van voordelen voor de productie van kleine batches, lichtgewicht onderdelen en prototypen. Omdat de prestaties van 3D-printers snel verbeteren en de kosten dalen, zullen 3D-printers een belangrijke rol gaan spelen in de digitale transformatie van de maakindustrie. Reden genoeg dus om het thema extra onder de aandacht brengen tijdens de Nederlandse Metaaldagen.



Ouder Nieuws