Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Ervaar de toegankelijkheid van Smart Manufacturing

Ervaar de toegankelijkheid van Smart Manufacturing

Over iets meer dan een week is het dan eindelijk zover en kunnen we alles te weten komen over Smart Manufacturing. Van 15 t/m 17 september vindt namelijk De Nederlandse Metaaldagen in de Brabanthallen in Den Bosch plaats. Het voornaamste doel van de vakbeurs is het presenteren van hedendaagse oplossingen die onder het Smart Manufacturing thema vallen. Tijdens de rondgang door de beurshal van de Nederlandse Metaaldagen, zullen bezoekers ervaren dat die Smart Manufacturing oplossingen lang niet zo futuristisch zijn als menigeen denkt.

De Brabantse Metaaldagen laten zien dat het Smart Manufacturing thema voor de meeste maakbedrijven veel toegankelijker is dan verwacht. Het thema is geen containerbegrip zoals Industry 4.0, maar bevat concrete technologieën, toepassingen en oplossingen die vandaag de dag al ingezet kunnen worden. Smart Manufacturing begint met een gedachtegang om bedrijfs- en productieprocessen efficiënter en productiever te maken. Het is niet meer dan slim ondernemen om  mee te kunnen met de snel wisselende markt. “Ondernemingen in de maakindustrie die processen willen optimaliseren om de toekomstbestendigheid te vergroten, nodig ik graag uit om een kijkje te nemen bij de vele slimme oplossingen die exposanten tijdens de Nederlandse Metaaldagen presenteren”, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van de vakbeurs.

 

Smart Manufacturing wordt al lang toegepast

Onbewust zijn veel bedrijven al lang de weg ingeslagen van Smart Manufacturing door de ingebruikname van automatiseringsoplossingen, ERP- en MES-systemen of CAD/CAM-pakketten met simulatie. Het doel van deze oplossingen is om bottlenecks en andere factoren die die productiviteit negatief beïnvloeden weg te nemen. Daarnaast kunnen met Smart Manufacturing oplossingen de zware en repeteerbare werkzaamheden uit handen genomen worden van werknemers, waardoor zij elders in het bedrijf beter inzetbaar zijn. Naast productiviteitswinst kunnen ook het behalen van een hogere nauwkeurigheid, kortere doorlooptijden, een hogere kwaliteit, een kleiner afkeurpercentage, een hogere winstmarge en meer transparantie, belangrijke beweegredenen zijn om te investeren in technologieën die onder Smart Manufacturing vallen.

 

Begin met technologie van nu

Bij het horen van Smart Manufacturing worden in de maakindustrie uit onwetendheid de schouders al snel opgehaald. Zoals bezoekers op de Nederlandse Metaaldagen kunnen zien is dat helemaal niet nodig. Want de technologie achter Smart Manufacturing is heel toegankelijk en maakbedrijven kunnen met kleine projecten beginnen. Maar waar moet je dan aan denken? Wat te denken van een automatiseringsoplossing om een freesmachine onbemand te kunnen beladen. Of een oplossing die gesneden onderdelen uit een schrootskelet kan halen en deze automatisch naar een ontbraammachine brengt. Ook op het gebied van gereedschapsbeheer zijn enorm veel voordelen te behalen en wat te denken van een geautomatiseerde interne logistiek met behulp van AGV’s. Tevens kunnen er op het gebied van simulatie, al dan niet met een Digital Twin, grote slagen gemaakt worden voor een betrouwbare en onbemande productie. Al met al zijn er enorm veel laagdrempelige producten en toepassingen op de markt, waarmee processen vandaag de dag al geoptimaliseerd kunnen worden. Ontdek ze medio september allemaal tijdens de Nederlandse Metaaldagen.Ouder Nieuws