Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Stilstandtijden voorkomen? Kies voor het voorinstellen van gereedschap

Stilstandtijden voorkomen? Kies voor het voorinstellen van gereedschap

Op het gebied van gereedschapsbeheer kunnen verspanende bedrijven die een Smart Manufacturing nastreven grote optimalisatieslagen maken met het voorinstellen van gereedschappen. Moderne voorinstelapparaten bieden de mogelijkheid om gereedschapsdata slim over te brengen naar een bewerkingsmachine. Het resultaat: Geen kans op een foutieve invoer, geen onverwachte machinestilstand en een flinke tijdsbesparing. Diverse exposanten op de Nederlandse Metaaldagen presenteren van 15 t/m 17 september oplossingen voor een slim gereedschapsbeheer.
Met behulp van een automatische gereedschapsvoorinstelling en een netwerk gebaseerde gegevensoverdracht, kunnen verspanende bedrijven een flinke stap richting Smart Manufacturing maken. “Zoals zoveel oplossingen die op de Nederlandse Metaaldagen te zien zijn, geldt ook voor het automatisch voorinstellen van gereedschap dat de benodigde oplossingen laagdrempelig zijn. Het betreft ook in dit geval niet meer dan wat slimme hardware- en softwaresystemen, waardoor maakbedrijven zonder extreme investeringen en veranderingen in bedrijfsprocessen toch het productieproces kunnen optimaliseren. Wilt u laagdrempelig toewerken naar een Smart Manufacturing? De oplossingen vindt u gebundeld op de Nederlandse Metaaldagen”, zegt Jeroen ter Steege, Event Director van de vakbeurs.

Handmatige invoer beperken
Door met één druk op de knop de samengestelde delen van het verspanende gereedschap te meten op lengte, radius, rondloop en vlakloop, is er veel tijd te besparen in het voorinstellen van gereedschappen. Tegenwoordig bieden leveranciers van voorinstelapparaten verschillende manieren om de gereedschapsgegevens over te brengen naar de CNC-besturing van de bewerkingsmachine. Al deze manieren zijn ontwikkeld om te voorkomen dat de gegevens handmatig ingevoerd moeten worden. Dit scheelt niet alleen kostbare tijd, maar voorkomt ook fouten en daarmee de kans op werkstukken die niet aan de maat zijn en machinestilstand. Voor de veilige overdracht van gegevens wordt op dit moment veelal gebruik gemaakt van een QR-code of een RFID-chip.

Efficiënte gegevensoverdracht
Een QR-code is voor de meeste onder ons een bekende technologie. Na het instellen en meten worden de gereedschapsgegevens weggeschreven in een QR-code en op een sticker geprint. Bij de CNC-machine wordt de QR-code gescand en vervolgens wordt de data automatisch in de overeenkomstige gegevensvelden van de CNC-besturing ingevoerd. Deze oplossing is relatief eenvoudig en zeer efficiënt als er weinig gereedschapsdata overgedragen moet worden. Bij grotere hoeveelheden data kan er in veel gevallen gekozen worden voor een RFID-chip in combinatie met een database. De gereedschapsdata schrijft het voorinstelapparaat digitaal weg in de database en wordt gekoppeld aan de RFID-chip. Door de chip bij de CNC-machine te scannen, wordt de gedigitaliseerde gereedschapsdata via een netwerk opgehaald. Dankzij de netwerkverbinding tussen de machine en de database, wordt er altijd met de correcte gereedschapsgegevens gewerkt.
“Het optimaliseren van het productieproces begint vaak al bij het gereedschap. Op de Nederlandse Metaaldagen laten we niet alleen de voordelen van voorinstellen zien, maar ook andere oplossingen voor een modern gereedschapsbeheer.”Ouder Nieuws