Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Smart Manufacturing hangt samen met daadkracht en draagvlak

Smart Manufacturing hangt samen met daadkracht en draagvlak

De adoptie van technologische innovaties zijn een belangrijke factor voor de transformatie naar Smart Manufacturing. Met name het gebrek aan tijd, kennis, daadkracht en draagvlak bij bedrijven in de maakindustrie, houdt de adoptie van nieuwe technologieën tegen. Met dat gegeven organiseert de Nederlandse Metaaldagen van 15 t/m 17 september in de Brabanthallen in Den Bosch een uitgebreide kennisbeurs rondom het thema Smart Manufacturing. Dankzij de vakbeurs kunnen productiebedrijven in korte tijd de kennis en oplossingen voor een slimme fabriek ontdekken.

Bedrijven die het meest succesvol zijn in de transitie naar Smart Manufacturing hebben de visie en de moed om het productieproces volledig onder de loep te nemen en met behulp van nieuwe (digitale) technologieën te reorganiseren. Dit hele traject gaat verder dan de productievloer en heeft invloed op alle afdelingen binnen een productiebedrijf. Daarom is het essentieel dat de transitie breed gedragen wordt binnen een bedrijf. Dat begint bij de directie die met kennis en een strategische visie draagvlak moet realiseren binnen de verschillende afdelingen.

Handvatten voor strategische visie

“In de praktijk zie je dat directieleden te weinig kennis hebben om draagvlak en daadkracht voor de transitie naar Smart Manufacturing op te bouwen. Vroege digitalisatietrajecten verdwijnen daardoor al snel op de achtergrond of worden helemaal beëindigd. Met de Nederlandse Metaaldagen geven we handvatten om die kennis uit te breiden. Het doel is dat bezoekers na een dag voldoende kennis hebben opgedaan en technologische oplossingen hebben gezien om een strategische, heldere visie voor hun bedrijf neer te kunnen zetten. Daarmee helpt de Nederlandse Metaaldagen organisaties om meer draagvlak en daadkracht te krijgen voor Smart Manufacturing. De volgende stap is verandermanagement, training van medewerkers en de implementatie van nieuwe technologieën”, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen.

Digitale technologieën

Tot de belangrijkste voordelen van Smart Manufacturing behoren het structureel verlagen van de productiekosten en het verkorten van de doorlooptijden. Er zijn allerlei oplossingen op de markt om dat te bereiken. Denk aan robotisering, automatisering, 3D-printtechnologie, Internet-of Things, predictive maintenance van machines, maar ook aan software om de productieomgeving optimaal in te richten zoals Manufacturing Execution Systems, digital twins, kunstmatige intelligentie en VR. Om al die technologieën kracht bij te zetten wordt het gebruik van slimme sensoren steeds laagdrempeliger gemaakt. Deze sensoren helpen om productiedata te verzamelen en real-time te analyseren, zodat productieprocessen geoptimaliseerd kunnen worden. Met de transformatie naar Smart Manufacturing wordt er in toenemende mate gewerkt met data en daarmee mag het thema cybersecurity niet ontbreken in de strategische visie. De grote hoeveelheden data moeten tenslotte op een correcte en veilige wijze verwerkt en opgeslagen worden. Ook op dit gebied verschaft de Nederlandse Metaaldagen de nodige informatie. 

“Alle tools om de transitie naar een Smart Manufacturing mogelijk te maken zijn medio september overzichtelijk samengebracht in de Brabanthallen in Den Bosch. Productiebedrijven die willen werken aan een toekomstbestendige organisatie adviseer ik dus om zeker een bezoek te plannen aan de Nederlandse Metaaldagen. Het is absoluut de moeite waard”, aldus Ter Steege.Ouder Nieuws