Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Smart Manufacturing en duurzaamheid gaan hand in hand

Smart Manufacturing en duurzaamheid gaan hand in hand

Een thema dat de laatste jaren bovenaan de agenda is gezet door de stijgende energie- en materiaalprijzen en de vraag naar een schonere wereld, is duurzaamheid. Van 19 t/m 23 april 2023 brengen de Nederlandse Metaal Dagen het onderwerp aan bod in de Brabanthallen te ‘s Hertogenbosch. Duurzaamheid gaat namelijk hand in hand met Smart Manufacturing, het hoofdthema van de beurs.

Smart Manufacturing helpt de maakindustrie om toekomstbestendig te worden door productiesystemen slimmer, veiliger en duurzamer te maken. De Nederlandse Metaal Dagen laten een breed palet aan hardware- en softwareoplossingen zien die een slimme productie mogelijk maken. “Produceren volgens de Smart Manufacturing denkwijze is de enige manier voor maakbedrijven om toekomstbestendig te zijn. Het biedt antwoord op de meest prangende vragen: hoe hou ik de productie in Nederland, hoe kan ik kleinere series met wisselende werkstukken efficiënt produceren, hoe zorg ik voor korte levertijden, hoe kan ik met minder mensen meer output realiseren, enzovoort. Door de stijgende kosten en de toenemende druk vanuit overheden om het verbruik te reduceren, komt daar ook nog de uitdaging duurzaamheid bij. Met Smart Manufacturing is die uitdaging ook te overzien. Wat de twee met elkaar gemeen hebben kunnen bezoekers op de Nederlandse Metaal Dagen ontdekken”, vertelt Jeroen ter Steege, directeur van de beurs.

Efficiënter is duurzamer

Consumenten, overheden, stijgende kosten en materiaaltekorten eisen dat bedrijven verduurzamen. Door Smart Manufacturing met behulp van digitalisering na te streven, kunnen bedrijven ook meteen de duurzaamheid vergroten. Digitalisering maakt productieprocessen duurzamer, bijvoorbeeld door efficiënter met grondstoffen om te gaan. Denk aan het optimaal nesten van plaatwerk, om zo min mogelijk reststukken over te houden. Daarnaast kan digitalisering zorgen voor meer inzicht in het productieproces, waardoor er altijd gebruik gemaakt kan worden van de perfecte bewerkingsparameters. Hierdoor kan bijvoorbeeld een optimale standtijd bereikt worden en wordt stilstandtijd tot een minimum beperkt. Digitalisering kan helpen bij het realiseren van minder productieverlies als gevolg van versleten gereedschappen. Door het hele proces te optimaliseren in combinatie met voorspellend onderhoud, is het tevens mogelijk om het energieverbruik en de stilstandtijd te reduceren. Al met al kunnen maakbedrijven met Smart Manufacturing grote slagen maken om duurzamer te produceren.

Ter Steege: “Net als Industry 4.0, IIOT of Smart Manufacturing, is duurzaamheid een containerbegrip dat niet van het ene op het andere moment gerealiseerd kan worden. Alles hangt samen met elkaar, waarbij optimalisatie het sleutelwoord is. Om maakbedrijven in de goede richting te helpen, zodat ze kunnen starten met slim en duurzaam produceren, organiseren we de Nederlandse Metaal Dagen.”Ouder Nieuws