Bij Smart Manufacturing denken mensen vaak al snel aan digitalisering, automatisering en het koppelen van allerlei machines, systemen en softwareoplossingen in bijvoorbeeld een Cloud omgeving. Dat het allemaal niet zo complex hoeft te zijn om met Smart Manufacturing van start te gaan, laat de Nederlandse Metaal Dagen van 19 t/m 21 april zien, in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch.
“Big Data, IIOT, cyber-physical systems, predictive maintenance, sensoren, robots en ga zo maar door. Het is zo maar een greep uit de vele thema’s die je om je oren geslingerd krijgt als je zoekt op Smart Manufacturing. In de praktijk betekent dit dat mensen al snel terughoudend worden als ze dit soort onderwerpen voor het eerst zien en horen. En dat is jammer, want precies dit houdt de realisatie van Smart Manufacturing, oftewel slimmer produceren, tegen. Slimmer produceren kan ook heel eenvoudig zijn. Dat laten verschillende exposanten medio april zien tijdens de Nederlandse Metaal Dagen”, zegt Eventdirector Jeroen ter Steege.
Smart manufacturing is niet 'iets' dat je van de ene op de andere dag realiseert. Dat komt omdat Smart Manufacturing een containerbegrip is dat bestaat uit een enorme hoeveelheid facetten. Het doel van al die facetten is stap voor stap slimmer en vooral efficiënter te gaan werken. En dat kan al heel eenvoudig, waardoor elk bedrijf eigenlijk meteen kan beginnen met Smart Manufacturing. Hoe eenvoudig is dat dan? Nou, denk aan het ontlasten van werknemers en het verkleinen van menselijke fouten.
Handmatige werkzaamheden verbeteren
Tijdens de Nederlandse Metaaldagen laten exposanten diverse laagdrempelige voorbeelden zien. Wat te denken van zogenaamde taparmen voor het aanbrengen van draad in voorgeboorde gaten. De tapunit bij dit soort taparmen is vaak gemonteerd op een gebalanceerde scharnierende arm waarmee gebruikers heel eenvoudig, snel, ergonomisch en nauwkeurig de tapunit boven het product kunnen positioneren. Bovendien laten dit soort oplossingen toe om gaten ook efficiënt onder een hoek te tappen. Dit is een typisch voorbeeld van een oplossing die bedrijven kan helpen om op een laagdrempelige manier met slim produceren te starten.
Een ander voorbeeld is een efficiëntere manier van zagen met een semi-halfautomatische lintzaagmachine. Door nieuwe functionaliteiten kunnen dit soort zaagmachines ergonomisch worden bediend en kan het zaagblad zonder risico’s heel snel tot kort boven het materiaal worden gepositioneerd. Hierdoor is een grote tijdsbesparing te realiseren. In combinatie met een automatisch lengte-aanslagsysteem kunnen profielen snel op maat gezaagd worden met een constante maatnauwkeurigheid.
Het laatste voorbeeld waarmee bedrijven heel eenvoudig slimmer kunnen gaan werken vinden we bij kolomboormachines. Je zou verwachten dat het boren met een kolomboormachine niet veel efficiënter kan, maar niets is minder waar. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een machineklem die wordt bevestigd aan de tafel, maar wel vrij van links naar rechts kan bewegen, ontstaat er veel meer flexibiliteit. Meerdere gaten kunnen zo veilig en snel geboord worden zonder dat de kolomboor telkens opnieuw gepositioneerd dient te worden.
Ter Steege: “Dit zijn zo maar een aantal voorbeelden die ook horen bij Smart Manufacturing. Tijdens de Nederlandse Metaal Dagen laten we nog veel meer laagdrempelige voorbeelden zien, evenals oplossingen voor bedrijven die al wat verder in de Smart Manufacturing transitie zijn.”