Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Mens-machine-interfaces ontwikkelen mee met Industrie 4.0

Mens-machine-interfaces ontwikkelen mee met Industrie 4.0

Mens-machine-interfaces (MMI) zijn de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd als gevolg van snelle technologische vooruitgang. De industrie is bijvoorbeeld getuige geweest van de evolutie van een simpele drukknop naar een modern touchscreen. Aangejaagd door Industrie 4.0 zullen er naar verwachting meer veranderingen komen in de manier waarop mensen met machines communiceren. Denk aan spraakbediening, VR-/AR-oplossingen en kunstmatige intelligentie. De Nederlandse Metaaldagen zullen van 15 t/m 17 september aandacht schenken aan moderne MMI’s die veel voordelen opleveren in een Smart Manufacturing omgeving.

Door de Industrie 4.0 transitie die jaren geleden is ingezet, hebben oplossingen die digitalisering mogelijk maken, grote stappen gemaakt. Software-oplossingen kunnen in toenemende mate gegevens verzamelen, analyseren en zelfs op basis daarvan beslissingen nemen. Door die ontwikkeling van autonome en zelforganiserende software, rijst de vraag wat de rol van de mens wordt in het productieproces. De verwachting is dat digitalisering in feite niet de mens zal vervangen, maar wel de rol van de werknemer zal veranderen. Terwijl slimme oplossingen het productieproces continu monitoren en storingen voorspellen of detecteren, zal de taak van de mens vooral liggen in besluitvorming. Dan moet uiteraard de manier waarop mensen communiceren met technische systemen en processen eenvoudig en overzichtelijk zijn. Precies daar is een rol weggelegd voor moderne MMI’s.

Efficiëntie verbeteren

“Met spraak- en gebarenbediening, verbeterde touchscreenbedieningen en VR-/AR-oplossingen, verschuiven mens-machine-interfaces naar een volledig digitale werkomgeving. De nieuwe MMI’s kunnen veel voordelen opleveren voor slimme fabrieken door de productie-efficiëntie te verbeteren en de uitvaltijd te verminderen. Daarnaast kunnen ze medewerkers assisteren met uitdagende werkzaamheden waar bijvoorbeeld de kennis niet van up-to-date is. Omdat MMI’s zo’n belangrijke rol spelen in Smart Manufacturing, zullen een aantal exposanten tijdens de Nederlandse Metaaldagen dit onderwerp duidelijk naar voren brengen”, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen.

Van voorraadbeheer tot opleiding 

De ontwikkelingen in touchscreen-displays zal niemand zijn ontgaan. Ze zijn gebruiksvriendelijker en krachtiger geworden in termen van visuele gegevensweergave. Ook spraak- en gebaarbediening spreek voor zichzelf. Spraakinterfaces hebben doorgaans geen scherm om informatie weer te geven, maar vergemakkelijken de gegevenstoegang via handsfree, intuïtieve en efficiënte interacties. Net als bij spraakinterfaces, maakt gebarenbediening een aanrakingloze manipulatie van industriële machines of computersystemen mogelijk. Ze herkennen de menselijke hand- of hoofdbewegingen en gebruiken speciale algoritmen om machines en systemen te bedienen of ermee te communiceren. Wat al enkele jaren op vakbeurzen te zien is, maar in de praktijk nog niet veel wordt toegepast is het gebruik van augmented en virtual reality.  Deze technologie zal in de toekomst een belangrijke rol spelen voor het verhogen van de efficiëntie, het verlagen van de operationele kosten en het flexibeler maken van vele productieprocessen, van voorraadbeheer tot opleiding van werknemers. AR kan bijvoorbeeld heel nuttig zijn voor montagewerkzaamheden, waarbij de technologie de real-time beelden aanvult met informatie en instructies. Hierdoor wordt het risico op fouten verkleind.

Een ander toepassingsgebied voor AR en VR is de ondersteuning bij onderhoudswerkzaamheden, waarmee servicetechnici problemen beter kunnen identificeren en real-time begeleiding kunnen ontvangen. En tenslotte zal AR en VR een belangrijke rol gaan spelen in de training van (nieuw) personeel.Ouder Nieuws