Vision-systemen zijn niet weg te denken uit een slimme fabriek. Bij automatische kwaliteitscontrole of bij het verzamelen van gegevens om robots en andere apparatuur aan te sturen, is vision-technologie namelijk essentieel. In tegenstelling tot eenvoudige sensoren genereren vision-sensoren grote hoeveelheden data, waardoor hun toegevoegde waarde in een gedigitaliseerde fabriek nog groter wordt. Kortom; vision-systemen spelen een hele belangrijke rol in Smart Manufacturing, het hoofdthema van de aanstaande editie van de Nederlandse Metaal Dagen. Verwacht dan ook volop aandacht voor deze techniek tijdens de beurs van 19 t/m 23 april 2023.
De slimme fabriek van de toekomst is meer geautomatiseerd, verbonden en gedigitaliseerd. Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor vision-systemen en beeldverwerkingstechnologie voor de automatisering en optimalisering van industriële productieprocessen.
“Vision-technologie vertegenwoordigt een sleutelpositietechnologie in de automatisering van industriële processen. De belangrijkste toepassingsgebieden van vision zijn de bewaking en besturing van industriële productieprocessen om de efficiëntie en veiligheid te verbeteren. Tijdens de Nederlandse Metaal Dagen laten we voorbeelden zien van hoe vision doorgaans wordt gebruikt in kwaliteitscontrole, assemblagecontrole, procescontrole en robotica”, zegt Jeroen ter Steege Event Director van de Nederlandse Metaal Dagen.
Real-time controle
Vision helpt al tientallen jaren de productkwaliteit te verbeteren, de productieprocessen te versnellen en de productie en logistiek te optimaliseren. Door nieuwe ontwikkelingen in software, kunstmatige intelligentie én vision-systemen wordt het steeds laagdrempeliger eenvoudiger om een slimme fabriek op te richten.
Vision maakt gebruik van een combinatie van verschillende hardware- en software-oplossingen voor het vastleggen en verwerken van beelden. Afhankelijk van de toepassing en de uit te voeren taak kunnen gebruikers kiezen uit een gevarieerd aanbod van cameratechnologie. Voor het maken van gewone beelden van objecten tot het maken van 3D-beelden, warmtebeelden of zelfs röntgenbeelden; voor elke toepassing is er een camera beschikbaar. Eenvoudig gezegd geeft vision-technologie industriële apparatuur het vermogen om te ‘zien’.
De meest voorkomende toepassingen van vision zijn visuele inspectie en het opsporen van defecten, het positioneren en meten van onderdelen en het identificeren, sorteren en volgen van producten. De grote hoeveelheid data dat door de camera's wordt gecreëerd, kan tegenwoordig door slimme software met kunstmatige intelligentie verwerkt en geanalyseerd worden. Op basis van die analyses kunnen snel acties worden ondernomen of specifieke besturingssignalen worden doorgegeven. Op die manier kan er realtime gereageerd worden op veranderingen in het productieproces.
Voordelen
Vision in een productie-omgeving kent dus ongekend veel voordelen. Zo kan het helpen om de productkwaliteit en algehele systeemefficiëntie te verbeteren voor een hogere productiviteit. Tevens neemt vision ‘eenvoudige simpele’ werkzaamheden weg van het personeel, waardoor die zich kunnen richten op werk met meer toegevoegde waarde. Dankzij realtime procescontrole kan er tevens direct gereageerd worden op een afwijking, waardoor problemen in een later stadium, evenals de productie van componenten die niet binnen de kwaliteitseisen vallen, wordt voorkomen.
“Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de voordelen van vision-systemen in een slimme fabriek. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de vele mogelijkheden van vision, raad ik aan om een bezoek te brengen aan de Nederlandse Metaal Dagen”, aldus Ter Steege.