Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Nullen en enen worden topprioriteit voor productiebedrijven

Nullen en enen worden topprioriteit voor productiebedrijven

De industriële productie genereert een groeiende hoeveelheid gegevens. Deze gegevens zijn de sleutel bij het realiseren van een uiterst flexibele reorganisatie van de productie, om zo processen efficiënter te maken of tot nieuwe bedrijfsmodellen te komen. Hoe kunnen maakbedrijven met dit soort datagestuurde oplossingen aan de slag en er optimaal van profiteren? De Nederlandse Metaal Dagen lichten van 19 t/m 23 april 2023 een tipje van de sluier.

“Hoe kunnen we voortdurend gegevens verzamelen en deze op de juiste manier opslaan, veilig doorgeven en intelligent analyseren? Met wie je ook praat in de maakindustrie, ieder bedrijf die aan het optimaliseren is geslagen staat voor diezelfde vraag. Tijdens de Nederlandse Metaal Dagen laten exposanten laagdrempelige datagestuurde oplossingen zien om processen te optimaliseren”, vertelt Jeroen ter Steege, directeur van de beurs. 

Tegenwoordig zenden sensoren in werktuigmachines en randapparatuur continu allerlei gegevens uit. Met deze gegevens kunnen gebruikers het gedrag van de machine controleren of bewerkingsprocessen optimaal afstellen. Dat is echter een fractie van de mogelijkheden. Het beeld wordt uitgebreider wanneer data van alle procesniveaus in een bedrijf worden gekoppeld, van productontwikkeling en inkoop tot productie en assemblage, verkoop en marketing en gegevens van leveranciers. Op die manier genereren organisaties een volledig bedrijfsbeeld, dat kan helpen om een voorheen onbereikbare mate van efficiëntie in de waardecreatie te brengen. Dit is het ideale plaatje van Smart Manufacturing, maar zover is het gros van de maakbedrijven nog lang niet. Wat de volgende stap op weg naar dat ideale plaatje is, ontdekken industrieprofessionals tijdens de Nederlandse Metaal Dagen.

Geschikte data verzamelen

Zelfs gevestigde bedrijven in de maakindustrie staan nog in de beginfase van het intelligent gebruik van procesdata. Om elke digitaliseringsslag van de productie te starten, is de eerste stap om te analyseren welke gegevens zinvol zijn voor de bedrijfsspecifieke use case. Het doel is om van big data naar smart data te gaan, om de datavolumes beheersbaar te maken en precies die gegevens te verzamelen die van waarde zijn voor het betreffende bedrijf. Het extraheren van zinvolle gegevens uit ruwe data vereist kennis en nieuwe IoT-architecturen. Tijdens de Nederlandse Metaal Dagen kunnen bezoekers zich laten informeren over welke procesdata zinvol is om te analyseren.  

Data-analyse verhoogt winstgevendheid

Slim gegevensbeheer wordt in de toekomst essentieel als bedrijven hun processen willen vereenvoudigen of versnellen - bijvoorbeeld met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Intelligente procesbesturing wordt een realiteit, evenals adaptieve assistentiesystemen die kwaliteitsborging of het onderhoud van machines ondersteunen. Diensten op basis van machinedata zullen nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk maken. Efficiënte gegevensverwerking, veilige gegevensoverdracht en intelligent gegevensgebruik tillen zo de waardecreatie in de industriële productie naar een nieuw niveau. Om de maakindustrie te assisteren bij de eerste stap naar een productie gestuurd door ‘enen en nullen’, brengen de Nederlandse Metaal Dagen de kennis en partners uit de industrie samen om beschikbare oplossingen en technologieën voor te stellen.
Ouder Nieuws