Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Werktuigmachines evolueren naar Smart Manufacturing

Werktuigmachines evolueren naar Smart Manufacturing

Het concept van Smart Manufacturing wordt snel de drijvende kracht in de maakindustrie, omdat bedrijven ernaar streven concurrerend te blijven in een steeds veranderende markt. Daarom wordt de ontwikkeling van nieuwe werktuigmachines voor Smart Manufacturing steeds belangrijker. Verschillende exposanten laten, tijdens de Nederlandse Metaal Dagen van 19 t/m 21 april 2023, in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch, zien hoe werktuigmachines zich evolueren om aan Smart Manufacturing te kunnen voldoen.

Smart Manufacturing is een trend die in de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen. Deze revolutie in de productie-industrie maakt gebruik van technologie om productieprocessen te verbeteren, de kosten te verlagen en de productiviteit te verhogen. Er zijn een aantal belangrijke technologieën die een grote impact hebben gehad op de ontwikkeling van werktuigmachines voor Smart Manufacturing. De laatste jaren hebben veel machinebouwers geïnvesteerd in de ontwikkeling van slimme werktuigmachines om productieprocessen te verbeteren. Slimme machines maken gebruik van geavanceerde technologieën zoals IIoT, robotica, kunstmatige intelligentie en gegevensanalyse om productieprocessen te optimaliseren.

“Om productieprocessen te verbeteren, worden steeds vaker slimme technologieën geïntegreerd in werktuigmachines. Deze technologieën stellen bedrijven in staat om real-time monitoring te implementeren. Bovendien kunnen slimme machines ook worden gebruikt voor het verzamelen van gedetailleerde gegevens over productieprocessen, wat helpt om deze te verbeteren. Omdat er nog veel onduidelijk is over hoe maakbedrijven kunnen starten met Smart Manufacturing, presenteren we op de Nederlandse Metaal Dagen de nodige voorbeelden en diverse kennissessies rondom het thema”, zegt Event Director Jeroen ter Steege over de beurs.

Drie technologieën

Een essentieel onderdeel in een slimme machine zijn sensoren. Deze helpen bij het monitoren en meten van een reeks parameters in het productieproces. Daarnaast bieden sensoren de mogelijkheid om de machine te controleren en te diagnosticeren op eventuele problemen. De informatie die wordt verzameld, kan worden gebruikt om de prestaties van de machine te verbeteren en problemen te voorkomen. In de toekomst zullen sensoren een nog belangrijkere rol spelen in Smart Manufacturing. Het stelt fabrikanten in staat om hun processen te optimaliseren en de kosten te verlagen door handmatige inspectie af te schaffen.

Een andere ontwikkeling in werktuigmachines voor Smart Manufacturing is het gebruik van robots en automatisering. Met automatisering kunnen repetitieve taken, evenals de productie van onderdelen en producten met een hoge mate van precisie en nauwkeurigheid uit handen worden genomen. Tot de mogelijkheden behoren onder andere het beladen en ontladen van werkstukken in een werktuigmachine, assemblagewerkzaamheden, het automatiseren van de interne logistiek en specifieke bewerkingen zoals ontbramen. Inmiddels zijn automatiseringsoplossingen zo ver doorontwikkeld dat automatisering ook de productie mogelijk maakt van complexe onderdelen. Tijdens de Nederlandse Metaal Dagen presenteren exposanten verschillende automatiseringsoplossingen.

Ten slotte hoort bij de ontwikkeling van werktuigmachines voor Smart Manufacturing de integratie van kunstmatige intelligentie (AI). Dit maakt bijvoorbeeld de automatisering van besluitvormingsprocessen mogelijk. Daarnaast kan AI worden ingezet bij het (deels) automatiseren van CAM-programma’s. Ook maakt AI de optimalisatie van het beheer van de toeleveringsketen mogelijk, waardoor onderdelen en materialen kunnen worden getraceerd en de vraag van klanten kan worden voorspeld.

Voordelen wegen zwaarder

Hoewel deze nieuwe technologieën veel voordelen bieden, zien veel bedrijven ook de nodige uitdagingen die samenhangen met Smart Manufacturing, zoals de kosten, het vraagstuk rondom cybersecurity en een gebrek aan kennis en daardoor niet weten waar te beginnen. “Hoewel Smart Manufacturing een aantal uitdagingen kent, wegen de voordelen op tegen de risico's. Als bedrijven de juiste technologieën selecteren en de juiste maatregelen nemen, kan Smart Manufacturing een positieve impact hebben op hun bedrijfsvoering. Tijdens onze beurs kunnen maakbedrijven alle kennis en oplossingen vinden om ze verder te brengen in het Smart Manufacturing traject. Bedrijven die nu willen anticiperen op de snel veranderende markt en oplossingen zoeken om het productieproces efficiënter en flexibeler te maken, raad ik aan om een bezoek te brengen aan de Nederlandse Metaal Dagen”, zegt Ter Steege.Ouder Nieuws