Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Verbindende schakel in Smart Factory

Verbindende schakel in Smart Factory

De Nederlandse maakindustrie is, met name als het gaat om de geautomatiseerde productie van kleine series en enkelstuks, verregaand geautomatiseerd. Over het algemeen gaat het dan wel om geautomatiseerde individuele productieprocessen. Voor een succesvolle Smart Factory is er meer nodig, waaronder een autonome interne logistiek om alle productieprocessen binnen de fabriek met elkaar te verbinden. Een belangrijke rol is hierin weggelegd voor automatic guided vehicles (AGV) of self driving vehicles (SDV).

Hoewel individuele productieprocessen al vaak sterk geautomatiseerd zijn, is de interne logistiek en de koppeling met die individuele processen dat over het algemeen nog niet. Mobiele robots, zoals AGV’s en SDV’s, zijn slechts sporadisch te vinden in Nederlandse maakbedrijven. Voor de fabriek van de toekomst, die dichterbij is dan menigeen denkt, kunnen dit soort mobiele robots niet ontbreken. Een van de kenmerken van een Smart Factory is de mogelijkheid om snel en flexibel te kunnen reageren op wisselende productie orders, zowel in aantallen als in type werkstukken. Om een hoge flexibiliteit te bereiken kunnen vaste productielijnen transformeren naar een flexibele structuur, waarbij alle facetten binnen de fabriek automatisch met elkaar moeten kunnen samenwerken.

Losse eilandjes verbinden

Tegenwoordig bestaat een fabriekshal vaak uit allemaal losse eilandjes. Denk bijvoorbeeld aan de bewerkingsmachine, de meetmachine, het voorinstelapparaat, de materiaalopslag, de reinigingsmachine en ga zo maar door. De logistiek tussen die eilandjes wordt verricht door menselijke handelingen. Voor meer efficiëntie kunnen mobiele robots dit soort werk uit handen nemen, zodat er 24/7 onbemand en foutloos geproduceerd kan worden. Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen, vertelt: De maakindustrie wordt voortdurend gedwongen om de productiviteit te verbeteren. Tegelijkertijd nemen de seriegroottes af en groeit de vraag naar complexe werkstukken. De tijden dat grote series op één lijn konden worden geproduceerd, zijn voorbij – vooral nu de individualisering toeneemt. Door ook de interne logistiek te automatiseren kan er veel werk bij vakmensen worden weggenomen. Vakmensen moeten niet worden belast met het verplaatsen van onderdelen en materialen. Dat kan prima uitgevoerd worden door een mobiele robot. Op die manier kunnen vakmensen meer tijd vrijmaken om complexere taken uit te voeren, zodat er in de onbemande uren gewoon door geproduceerd kan worden. Daardoor kan een investering in een AGV of SDV snel worden terugverdiend.”

Gebruiksvriendelijk

Nieuwe ontwikkelingen in AGV’s en SDV’s en dan met name op het gebied van sensoren, software en kostprijs, maken de integratie van mobiele robots in een productieomgeving steeds interessanter en eenvoudiger. Waar vroeger verschillende systemen niet compatibel met elkaar waren, werkt de industrie nu aan uniforme interfaces. Hierdoor kunnen mobiele robots zonder allerlei dure maatwerkoplossingen in productieprocessen geïntegreerd worden. Bovendien wordt menselijke inbreng om de robot te laden en te lossen overbodig. Om onbemand te kunnen produceren is het dus cruciaal om de productie- en logistieke stromen in hetzelfde systeem samen te brengen. Door meer rekenkracht, geavanceerde sensoren, lagere kosten en meer efficiëntie ligt een autonome fabriek binnen handbereik. Bezoekers van de Nederlandse Metaaldagen zullen dit in september met eigen ogen kunnen ervaren.Ouder Nieuws