Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Q-Fin machines klaar voor industrie 4.0

Q-Fin machines klaar voor industrie 4.0

Innovatie

De Bergeijkse machinebouwer Q-Fin Quality Finishing Machines heeft sinds de start in 2013 innovatie hoog in het vaandel staan. Dagelijks zijn zij bezig met het door ontwikkelen van hun machines op basis van alle verzamelde technische data. Bij Q-Fin zijn zij ervan overtuigd dat je samen tot meer in staat bent, daarom hebben is de Q-Fin Kennis Club (QKC) in het leven geroepen. Eén keer per week komen de engineers, sales- en marketingmedewerkers en monteurs bij elkaar om te innoveren, verbeteren en optimaliseren. Een van de zaken waarop ze de laatste jaren hebben ingezet is software-development in eigen huis. Volgens Q-Fin is de nieuwste software zo ontwikkeld dat de operator het touchscreen intuïtief kan bedienen en de machine als het ware zichzelf instelt.

Q-Fin machines 4.0 ready

Q-Fin levert vanaf nu zijn ontbraam- en finishmachines met programma-keuze in het bedienmenu. De machine-operator kan hierbij op het HMI-scherm kiezen uit een aantal vooringestelde programma’s, bijv. voor een grote afronding, in combinatie met de juiste materiaaldikte. Daarnaast heeft de operator de mogelijkheid om ook zelf programma’s in te zetten voor producten die in zijn bedrijf regelmatig terug komen. Na het ijken van de borstels en de keuze van het juiste programma stelt de machine automatisch de juiste rotatie- en doorvoersnelheden in. Het programma geeft daarbij aan welke slijpmiddelen voor dit programma geplaatst dienen te worden. De slimme software is ook klaar voor een koppeling aan een barcode scanner.

Als optie kunnen alle automaten uit het Q-Fin programma daarbij worden uitgerust met automatische borstelhoogte-verstelling waarmee vanaf het touchscreen ook de hoogste-instelling geregeld kan worden. Hiermee zijn de Q-Fin machines helemaal klaar voor industrie 4.0. “De machines van Q-Fin stonden al bekend als de meest gebruiksvriendelijke in de markt maar met deze nieuwe toevoegingen maken wij het de bedieners nog wat makkelijker om snel een perfecte finish op hun producten aan te brengen”, aldus Martijn Coppens, Operations Manager bij Q-Fin.

Integratie

De machines van zijn perfect te integreren in een smart productielijn voor de productie van metalen plaatwerk. In de praktijk zal deze machine vaak direct na een lasersnijmachine worden geplaatst. Voor oplossingen rondom de ontbraammachine valt behalve de toepassing van rollentafels, aangedreven invoer- en uitvoertafels, en/of een externe terugvoerband daarbij ook te denken robots die de machine beladen en/of ontladen. Door het zorgen voor een vlekkeloze oppervlakte finish en afronding neemt deze bedrijfszekere en eenvoudig te bedienen machines een veel voorkomende bottleneck in het productieproces weg, besparen ze handarbeid die vaak als vies, vuil en ongezond wordt ervaren en zorgen voor producten met een constant afwerkingskwaliteit op hoog niveau.

Dubbelzijdige bewerking

De toepassing van een omkeerunit voor het dubbelzijdig bewerken past in dit plaatje van ‘oplossingen rondom de ontbraammachine’. Het zijn vaak zware en/of grote stalen plaatdelen die voor een goede hechting van de poedercoating aan weerszijde van een grote radius voorzien dienen te worden. Deze delen moeten twee keer door de machine worden gevoerd en tussendoor omgekeerd worden. Dat laatste gebeurt vaak met de hand of met behulp van een bovenloopkraan. Dit kost veel tijd, het is inspannend werk voor de operators en niet honderd procent veilig. Omdat volgens de GrindingPower-filosofie van Q-Fin de producten slechts enkelzijdig op hoge snelheid van een grote radius kunnen worden voorzien heeft Q-Fin een omkeerstation ontwikkeld in 600, 1200 en 1500 mm breed. Deze omkeerunit zorgt, opgenomen in de ontbraamstraat, batch-gewijs voor dubbelzijdige bewerking op ongekend hoge doorloopsnelheid. Het systeem kan door 1 operator worden bijgehouden.

Slakkenverwijdering

De DS600 en DS1200 zijn de meest recente aanvullingen op het machineprogramma van Q-Fin. Met deze machines is Q-Fin in staat om in 1 doorgang de slakken van staaldelen te verwijderen en vervolgens in een Q-Fin ontbraammachine het product door te voeren om daarmee een Radius aan te brengen op het product. Het positieve gevolg hiervan is dat in de vervolgstap in het productieproces sneller, schoner en veiliger gewerkt kan worden. 

In de productiestraat zien wij een integratie van de DS600 of DS1200 tussen de plasmasnij- of autogeen-snijmachine en de ontbraammachine. Het noodzakelijk handmatig verwijderen van de slak wordt in dit proces weggenomen. Rondom zowel de snij- als de ontbraammachine zien we de laatste jaren steeds verdergaande automatisering.  De snijmachine kan bijv. automatisch ontladen worden, de ontbraammachine kan beladen worden door een cobot en na de ontbraammachine kunnen de producten weer opnieuw worden geïdentificeerd en/of gemarkeerd. Echter, voor veel metaalverwerkende bedrijven bied een afgedreven transportband of terugvoerband aan de ontbraammachine al veel bediengemak waardoor het proces door 1 operator uitgevoerd kan worden.

Q-fin vindt u tijdens De Nederlandse metaaldagen in hal 5 standnummer C006.

Uiteraard kunt u op afspraak ook de showroom van Q-Fin Quality Finishing Machines bezoeken 

En kunt u daar de nieuwe software en machines testen.

Q-Fin Quality Finishing Machines
Wilgenakker 8
5571 SJ Bergeijk
The Netherlands
T +31 (0)497 58 10 18
www.q-fin.nl
info@q-fin.nlOuder Nieuws