Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - CUBEBOX: betaalbare industriële CNC-automatisering

CUBEBOX: betaalbare industriële CNC-automatisering

De Cubebox is een CNC-automatiseringssysteem. Het is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies, onderdeel van de grootste CNC-machine leverancier in Turkije, onder andere dealer voor Spinner. De automatiseringstak bouwt al vele jaren turn-key automatiseringsprojecten. Limas heeft een exclusief dealerschap voor de BENELUX verworven bij Tezmaksan Robotics Technologies.


De eigenaar van het Turkse familiebedrijf ziet zowel in Europa als Noord-Amerika steeds meer verspanende mkb-bedrijven hun machines automatiseren met cobots. “Dikwijls pakt dit op termijn verkeerd uit”, zegt Hans Blomen, directeur van Limas, mede op basis van ervaringen van klanten. De zware belasting van de cobot, die qua reikwijdte vaak in het maximale werkgebied opereert, leidt tot hoge slijtage aan de aandrijvingen. Ook kost het programmeren van de robot vaak te veel tijd om kleine batches onbemand te produceren. 


Duurzame en betaalbare oplossing

De grootste troef van de Cubebox is volgens Blomen de prijs. De prijs ligt aanzienlijk lager dan die van andere robotcellen. “Voor de kosten die je uiteindelijk kwijt bent als je een frees- of draaimachine met een cobot automatiseert, krijg je met de Cubebox een volwaardige industrierobot en software waarmee je in enkele stappen de robot programmeert. Met Cubebox kunnen we daarom een betaalbare industriële CNC-automatisering bieden die concurreert met Cobots.”, zegt Hans Blomen. Met de Cubebox halen maakbedrijven een industriële Fanuc robot in huis, voor een interessante prijs, die gebouwd is om jarenlang probleemloos gewichten te tillen. Limas heeft de eerste Cubeboxen inmiddels geleverd in Nederland.


Nederlandse Metaal Dagen

De Cubebox systemen staan permanent opgesteld in de showroom van Limas in Neer, Limburg. Tijdens de Nederlandse Metaal Dagen presenteert Limas 3 verschillende systemen waarmee een goede doorsnede en een representatieve indruk van de mogelijkheden kan worden opgedaan. “Over tien jaar verkopen we geen standalone machines meer, maar een compleet concept voor onbemande productie. Met de Cubebox robotlaadsystemen halen we daarvoor de juiste basis in huis”, besluit Hans Blomen. 


Industrierobot voor handling tot 35 kilogram

Tezmaksan bouwt de Cubebox in drie varianten. De Cubebox Blues DR is een robotsysteem met maximaal 8 lades, met maximale handlinggewichten van 12 kilogram (DR Mini), 25 of 35 kilo (DR en DR Max), een dubbele Schunk-grijper en de eigen Robocam software van Tezmaksan. De standaard DR-cel kan twee machines beladen, de DR Max zelfs drie. Werkstukdiameter bedraagt bij de grootste versie maximaal 750 mm. De DR is bedoeld als robotcel voor standalone CNC-machines. De Cubebox Blues RT is een compacte robotlader met een ronddraaiende tafel waarop de materialen en de bewerkte producten liggen. De diameter van deze tafel is 1100 mm. De TR is geschikt voor een Fanuc robot met 12, 25 of 35 kg. handlinggewicht. De derde productlijn is de Cubebox Soul voor rackhandling. In de S- en M-uitvoering kunnen racks van 800 bij 500 mm tot respectievelijk 1000 bij 600 mm geladen worden. In de L-uitvoering zijn 11 racks van Europallet formaat (1200 x 800 mm) stapelbaar. 


Snel programmeren met Robocam

Alle Cubebox robotlaadsystemen worden geleverd met de zelf ontwikkelde Robocam software. Hans Blomen noemt deze software één van de sterke kanten van het systeem. Zonder voorkennis van robotprogrammering programmeert de CNC-operator het werkstuk in enkele stappen via de eenvoudige dialoogbesturing. Bij de Cubebox DR kan men voor elke lade een ander werkstuk programmeren. Zo kan men kleine series verschillende producten onbemand frezen of draaien. Voor de Cubebox robot zijn verschillende grijpersystemen van Schunk leverbaar, die ofwel in de cel of in een speciaal rek naast de robotcel geplaatst worden. Een automatische deuropener voor de machine kan ook aangeboden worden." 


Meer informatie over de Tezmaksan Cubebox: https://www.limascnc.nl/automatisering

Of breng een bezoek aan de stand van Limas tijdens de Nederlandse Metaal Dagen op 19, 20 & 21 april.Ouder Nieuws