Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Gereedschapsuitgiftesysteem is een eerste stap naar Smart Manufacturing

Gereedschapsuitgiftesysteem is een eerste stap naar Smart Manufacturing

Starten met Smart Manufacturing hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Er zijn allerlei laagdrempelige oplossingen op de markt die productieprocessen slimmer en efficiënter maken, zonder dat daar ingrijpende en kostbare investeringen voor nodig zijn. De Nederlandse Metaaldagen geeft van 15 t/m 17 september een mooi overzicht van deze oplossingen. Een voorbeeld van zo’n laagdrempelige oplossing waar verspanende bedrijven direct mee kunnen beginnen is het automatiseren van het gereedschapsbeheer met een gereedschapsuitgiftesysteem.

Efficiëntie is toch wel één van de belangrijkste kernwaarden van Smart Manufacturing. Het idee van langdurige zoektochten naar een gereedschap dat ergens in de fabriek zou moeten liggen, past natuurlijk niet in het beeld van een slimme fabriek. Gelukkig zijn die zoektochten tegenwoordig helemaal niet meer nodig. Veel leveranciers van verspanende gereedschappen, waaronder enkele exposanten van de Nederlandse Metaaldagen, hebben gereedschapsautomaten in het assortiment waarmee het gereedschapsbeheer volledig te automatiseren is. Het systeem houdt de gereedschapsvoorraad automatisch op peil, waardoor misgrijpen verleden tijd is en levertijden gereduceerd kunnen worden.

Gereedschapsbeheer volledig onder controle

Toeleveranciers zijn werkzaam voor veel verschillende type klanten en sectoren. Dit betekent automatisch dat er een grote verscheidenheid aan producten geproduceerd wordt. Om al die producten snel te kunnen leveren is een uitgebreide voorraad met diverse gereedschappen essentieel. Dat vraagt om een gedegen gereedschapsbeheer om onnodige machinestilstand te voorkomen. Om het gereedschapsbeheer beter onder controle te krijgen en om de kosten te reduceren, is een uitgiftesysteem een efficiënte oplossing. Een gereedschapsuitgiftesysteem houdt de voorraden bij en bestelt het gereedschap volledig automatisch. Hierdoor wordt enorm veel tijd bespaard, omdat alle verschillende facetten binnen het handmatige inkoopproces komen te vervallen. 

Groot effect met kleine investering

“Bij thema’s zoals Smart Manufacturing wordt er al snel vanuit gegaan dat het om complexe en dure investeringen gaat. Niets is minder waar. De grootste optimalisatie is vaak te behalen met kleine en eenvoudige investeringen. Dat willen we op de Nederlandse Metaaldagen duidelijk maken. Een gereedschapsuitgiftesysteem is een mooi voorbeeld van zo’n laagdrempelige oplossing voor procesoptimalisatie”, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen. Zoals gezegd houdt een uitgiftesysteem de voorraad bij, maar dat is niet alles. Het ‘Smart-gedeelte’ begint op het moment dat het systeem ook automatisch de benodigde gereedschappen bestelt. Zo blijft de voorraad altijd op peil en lopen bewerkingsmachines niet meer het risico om stil te vallen op het moment dat een gereedschap niet aanwezig is. 

Algoritme maakt het Smart

Moderne gereedschapsuitgiftesystemen hebben zelfs een algoritme die aan de hand van de gebruiksgegevens bepaalt of de gereedschapsvoorraad moet worden verhoogd of verlaagd. Wordt een gereedschap over een bepaalde tijd vaker uit het systeem gehaald, dan verhoogt het systeem de voorraad automatisch. Zijn er gereedschappen die plotseling veel minder worden gebruikt, dan vraagt het systeem of de voorraad naar beneden bijgesteld moet worden. Een gereedschapsuitgiftesystemen neemt dus het complete beheer uit handen. Voorheen handmatige handelingen zoals het bijhouden van de voorraad, bestellingen doorvoeren via de inkoop, goederenontvangst en het opslaan van het gereedschap, wordt dankzij een uitgiftesysteem volledig uit handen genomen. “Met kleine stappen grote slagen maken. Daar draait het om bij Smart Manufacturing”, aldus Ter Steege.Ouder Nieuws