Nieuws


De Nederlandse Metaal Dagen - Starten met Smart Manufacturing? Pluk dan eerst laaghangend fruit

Starten met Smart Manufacturing? Pluk dan eerst laaghangend fruit

Sinds onze Oosterburen jaren geleden de Industry 4.0 transitie initieerde, zijn er veel initiatieven ontstaan om slimmer te produceren in de maakindustrie. Digitalisering, predictive maintenance, digital twins, anticiperen met real-time machinedata, digital warehouses, ketenintegratie en ga zo maar door. Allemaal onderwerpen die onder de vlag Industry 4.0 vallen om Smart Manufacturing te realiseren. Smart Manufacturing wordt gezien als een van de belangrijkste trends in de productie, maar waar begin je als maakbedrijf om met deze noodzakelijke transitie te starten?

“Het is simpelweg een kwestie van starten”, is de mening van Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaal Dagen. “Bij het horen van Smart Manufacturing wordt er al snel paniekerig gedaan, terwijl heel veel bedrijven in Nederland al onbewust die weg zijn ingeslagen. Denk aan automatiseringsoplossingen, uitgebreide ERP en MES-systemen of simulatie in het CAD/CAM-pakket. Er is ontzettend veel laaghangend fruit om Smart Manufacturing te realiseren. Niet alles hoeft een enorm project te zijn. Begin klein, maar wel met de juiste visie en aanpak. Op de Nederlandse Metaal Dagen van 15 t/ m 17 september 2021 worden bezoekers uitgebreid over het starten met Smart Manufacturing geïnformeerd.”

Het begint bij een strategische visie

Bij Smart Manufacturing draait alles om het nemen van de beste beslissingen in de kortst mogelijke tijd op basis van de meest nauwkeurige en actuele informatie. Dit is de basis om flexibel, productief en concurrerend te zijn. In werkelijkheid is het voor veel bedrijven een grote uitdaging om te starten met een Smart Manufacturing traject. Het is namelijk geen kwestie van simpelweg een nieuwe technologie of nieuwe software implementeren. Het definieert een nieuwe bedrijfsstrategie die van invloed is op het hele bedrijf en op alle niveaus. Smart Manufacturing begint dus met een strategische visie aan de top van een organisatie. Pas daarna wordt de technologie gekozen om de processen te ondersteunen en de organisatie te versterken.

Grote resultaten bereiken met kleine inspanningen

Door de grootste pijnpunten in de bedrijfsprocessen te analyseren, is het mogelijk om snel grote resultaten te behalen met relatief kleine investeringen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een nieuwe automatiseringsoplossing of een gedegen gereedschapsbeheer. “Bedrijven moeten bij de aanschaf van nieuwe oplossingen om het productieproces te optimaliseren rekening houden met de snel veranderende markt. Vroeger kon een automatisering twintig jaar lang dezelfde handeling uitvoeren. Tegenwoordig verandert de markt continue, de bedrijfsstrategie en technologie moeten dus voortdurend kunnen worden verbeterd om flexibel te blijven. De oplossingen die Smart Manufacturing realiseren, maken die flexibiliteit nu al mogelijk en zullen ook op de Nederlandse Metaal Dagen te zien zal zijn”, aldus Ter Steege.

Er zijn veel fasen in een Smart Manufacturing initiatief. Het uiteindelijke doel is een volledig gedigitaliseerde onderneming te creëren, waarbij het proces vanaf de order tot aan het uitleveren geautomatiseerd verloopt. De doelstellingen voor de meeste maakbedrijven vandaag de dag zullen eenvoudiger zijn en beginnen met bijvoorbeeld automatiseringsoplossingen, real-time gegevensverzameling om resultaten te meten, vormen van predictive maintenance en slimme software-oplossingen op het gebied van ERP, MES of CAD/CAM. Al deze facetten zullen tijdens de Nederlandse Metaal Dagen de revue passeren.



Ouder Nieuws