Het doel van een Smart Factory is niets meer dan transparantie creëren in het productieproces. Door gebruik te maken van alle data uit het productieproces kan er real-time geoptimaliseerd worden. In de praktijk betekent dit dat machinestoringen kunnen worden voorkomen, doorlooptijden en zoektijden worden verkort, productiekosten worden verlaagd, terwijl de output omhoog gaat. Voor een maximale procesbeheersing moeten alle machines en systemen in een Smart Factory met elkaar kunnen communiceren. Dat vraagt ten eerste om een standaard interface.
In de ideale wereld zijn alle machines en systemen van één fabrikant, zodat op er eenvoudig een Smart Factory gerealiseerd kan worden. De realiteit is echter anders. Producenten hebben een grote diversiteit aan machines en systemen van verschillende fabrikanten operationeel. Een fabriek bestaat immers niet alleen uit bewerkingsmachines, maar ook uit automatiseringsoplossingen, meetmachines en systemen voor emulsie- en gereedschapsbeheer. Om een maximale transparantie in het productieproces te verkrijgen, moeten al deze systemen met elkaar kunnen communiceren. Zonder standaard interface is het vrijwel onmogelijke en vooral duur om ze te koppelen in een overkoepelend IT-ecosysteem. Om dit probleem op te lossen heeft een grote groep machinebouwers de handen ineen gestoken om tot een universele oplossing te komen.
Een standaard
Onder de naam umati (universal machine technology interface), dat gebruik maakt van OPC UA, is er een interface ontwikkeld dat verschillende communicatiesignalen kan omzetten naar één standaard. “De grootste drempel voor bedrijven in de maakindustrie om een Smart Factory te realiseren is het hele IT-vraagstuk. Hoe laat ik machines met verschillende besturingen en interfaces met elkaar communiceren? Met umati is er nu een laagdrempelige oplossing geïntroduceerd om die communicatie tot stand te brengen. Tijdens de Nederlandse Metaaldagen, die is verplaatst naar 15 t/m 17 september 2021, zijn er diverse exposanten aanwezig die machines en systemen op de Nederlandse markt brengen die betrokken zijn bij de umati standaard. Bezoekers die informatie en oplossingen zoeken om hun fabriek te digitaliseren, kunnen dit dus vinden tijdens de Nederlandse Metaaldagen”, vertelt Jeroen ter Steege, Event Director van de Nederlandse Metaaldagen.
Pijnpunten direct inzichtelijk
Om de voordelen van digitalisering optimaal te kunnen benutten is een vergaande verbinding tussen machines en systemen essentieel. Umati maakt de uitwisseling van data tussen machines, componenten en installaties naadloos en betrouwbaar. De standaard interface is zo ontwikkeld dat het mogelijk is om zonder grote aanpassingen machines te integreren in het IT-ecosysteem. Hierdoor kan er inzicht en transparantie in het productieproces worden verkregen. Het voordeel is dat bedrijven direct de pijnpunten in het proces kunnen identificeren die zorgen voor een lagere output. Denk bijvoorbeeld aan problemen in de interne logistiek, machines die vaker dan verwacht stil staan of de hoeveelheid afkeur die geproduceerd wordt en de oorzaak daarvan. Daar kun je als maakbedrijf vervolgens handig op anticiperen.
Tijdens de Nederlandse Metaaldagen kunnen bezoekers zich volledig laten informeren over digitalisering en de benodigde stappen naar een Smart Factory.